Ki az az Andy Warhol?

A POP ART PÁPÁJA
Andy Warhol a popkultúra legismertebb, legkörülrajongottabb alakja, a POP ART KORONÁZATLAN KIRÁLYA, a 20. századi amerikai képzőművészet legismertebb embere.

Az AMERIKAI ÁLOM MEGTESTESÍTŐJÉt látták benne, akinek művészete jelentősen befolyásolta a 20. század látásmódját, értékszemléletét. Éppen olyan népszerű BÁLVÁNY, mint bármelyik filmcsillag vagy popsztár. Nem ok nélkül. Warhol a legjelentékenyebb POP MŰVÉSZ. Művészi rangját senki sem kérdőjelezi meg. Népszerűségével képzőművész nem, legfeljebb popzenész vetekedhet.

Már életében LEGENDÁS ALAK. Rajta kívül alig akadt más, akiről annyit írtak és pletykáltak volna. Életét a bulvárlapok regényessé formálták. Ki is használta ezt. Megváltoztatta, megbotránkoztatta a művészet világát.

Az amerikai álmot testesítette meg a tányérmosogatástól a milliomosságig ívelő életpályájával (jóllehet valójában sohasem mosogatott vendéglői tányérokat). Vérbeli karriertörténet volt az övé.

Szégyenlős, nyájas, vézna, többnyire mosolygós alak volt. A nyilatkozatok és aforizmák tömegén kívül ismerjük két önéletrajzát is. Úgy festett, mint egy LENHAJÚ FALUBOLONDJA.

Ő már a sztár újfajta típusát jelenítette meg. Képzőművész, producer és színész lévén egy személyben, megajándékozta a világot egy, a művészet világából érkezett bálvánnyal. Értett az üzlethez is. Egy 18 alkalmazottat foglalkoztató stúdió vezetője volt. Elbűvölően tudta vegyíteni a művészetet az üzlettel. Az elegáns Manhattan közismert figurája lett, jól keresett.

Mindenki tudta, hogy nem akármilyen ember. Roppant dögösen öltözködött, testhez álló, bíborral bélelt öltönyökben járt. Nem volt jóképű, de helyes volt az arca. Egyszerre volt szemérmes és magabiztos, tartózkodó, amikor magáról kellett beszélnie, és mégis biztos tudatában annak, hogy ő valaki, aki közfigyelmet érdemel.

(forrás: K. H.: Andy Warhol)