(FILM 4) Absolut Warhola

Absolut Warhola

Az Absolut Warhola egy 80 perces német dokumentumfilm Andy Warhol Szlovákiában élő rokonairól - a Warholákról. A filmet a csernobili katasztrófától sújtott kelet-szlovákiai Mezőlaborcon és Mikován forgatták. A rendező (Stanislaw Mucha) bemutatja a falubeliek különös életvitelét, amely összehasonlíthatatlan híres rokonukéval. Büszkén beszélnek a sosem látott, alig ismert és általuk egyáltalán nem értett híres családtagjukról, akinek hazaküldött festményeiből gyerekeknek készítettek játékot.

Sőt, még most sem sajnálják, hogy egykor Andy ajándékként küldött képeit és saját tervezésú magassarkúit csak úgy eldobálták, melyek ma rengeteg pénzt érhetnének. Mindannyian biztosan állítják, hogy Andy nem volt homoszexuális, hiszen "Mikovábó
l még egy homoszexuális sem származott", így ő sem lehetett egy "you-know-what". Nyilvánvalóan sosem látták Andy pornográf festményeit és filmjeit... Úgy gondolják, hogy Andy-t barátnője - Valerie - lőtte meg, amikor kiderült, hogy nem szeretné feleségül venni. Ezzel az elmélettel is Andy heteroszexualitását próbálják meg alátámasztani. Amikor nagynénje meglátja róla az első képet, annyit mond: "úgy néz ki, mint egy majom". Amikor pedig Lenin portréját mutatják neki, hirtelen azt hiszi, hogy Andy az. A falubeliek úgy gondolják, hogy Andy mindig is vissza akart utazni hozzájuk - nem tudván, hogy Warhol élete során végig próbálta fedni származását és pittsburghinak vallotta magát. A családjától mindig is távol maradt, csak az édesanyjával törődött.

A kissé lassú, olykor felháborító és kiábrándító, de azért megérintő film újabb részeit tárja fel a Warhol-mítosznak, miközben rámutat, hogy milyen szürreális körülmények között található az egyik legtöbb Warhol-festményt bemutató múzeum, melynek ráadásul esőzések idején beázik a teteje. A film azonban csalódás mindazok számára, akik Warholt vagy a művészetét szeretnék jobban megérteni. És ő maga is jobb filmet érdemelne.