A Gyár / The Factory


A Gyár Andy Warhol manhattani stúdiója volt 1962-től 1968-ig, bár későbbi stúdióit is Gyárnak nevezte. Gyakran nevezték Ezüst Gyárnak (The Silver Factory) is, mert falait és liftjét Billy Name, Warhol egyik barátja ezüstre festette, valamint Warhol gyakran ezüst színű lufikat lógatott le a plafonról.

A Gyárban minden nap történt valami: drogos partyk, orgiák, filmfelvételek és műalkotások elkészítésének helyszíne volt. Valerie Solans 1968. június 3-án szintén itt lőtt rá Warholra és barátjára, Mario Amaya-ra.

SZUPERSZTÁROK
Azért, hogy Warhol dolgozni tudjon, pornósztárokat, drogfüggőket, zenészeket, színészeket, költőket, homoszexuálisokat és szabadgondolkozókat alkalmazott, akik "Warhol superstars" néven váltak ismertté. Ők voltak a stáb, akik képeket festettek, szerepeltek Warhol filmjeiben és felvillanyozták a Gyár legendás atmoszféráját. Valamennyiükben közös volt, hogy szerettek kísérletezni és rühellték a konvenciókat.
A Gyárban olyan neves sztárok is megfordultak, mint Bob Dylan, Truman Capote, Salvador Dalí, Jackie Curtis, a transzvesztita Candy Darling, Gerard Malanga, Ondine, Nico, The Velvet Underground nevű zenekar tagjai, Jackie Curtis, Billy Name, Edie Sedwick, vagy Mick Jagger...

ZENE
Warhol dolgozott együtt a new york-i rock együttessel, a Velvet Underground-dal is. 1965-ben megtervezte a banda debütáló albumnak borítóját, melyen csupán csak egy sárga műanyag banán van. Ezenkívül a Rolling Stones-nak is tervezett egy albumborítót a Sticky Fingers című lemezükhöz.
SZEXUALITÁS
Meztelenség, szexualitás, drogok, homoszexualitás, transzvesztiták... mind-mind szerepeltek az Ezüst Gyárban felvett filmjei többségében, melyek elfogadhatatlanok voltak akkoriban. Az állandó droghasználat és a szexualitásról szabadon gondolkozó művészek és radikálisok jelenléte miatt, drogos orgiák gyakran zajlottak a Gyárban. Warhol számos alkalommal megkérte három vagy négy barátját, hogy közösüljenek egy piros kanapén a Gyár közepén. Ezt például a Couch és a Blow Job című filmjeiben örökítette meg. (forrás: Wikipedia)