Campbell's Soup Cans


A Campbell's Soup Cans egy 1962-ben készült Andy Warhol műalkotás. 32 vászonból áll, mindegyiken egy Campbell leveses-konzervet láthatunk, mindegyik más ízesítésű. Warhol is gyakran készített sorozatokat Monet-hoz hasonlóan. Ezen, és hasonló témájú munkáinak köszönhetően nőtt meg Warhol népszerűsége mindaddig, amíg a legismertebb amerikai pop művész lett.
Számos anekdota ismert arról, hogy Warhol miért válaszotta témájának pont a leveses-konzerveket:
  1. Egy jó oka, hogy új témát kellet találnia, miután Roy Lichtenstein már rátette a kezét a képregényekre.
  2. Emellett Muriel Latow is inspriálta: "Something you see every day and something that everybody would recognize. Something like a can of Campbell's Soup. (1)" Erre pedig Warhol így válaszolt: "Oh that sounds fabulous.(2)" Állítólag másnap bement egy szupermarketbe és vett mindenféle ízesítésű Campbell leveses-konzervet.
  3. Amikor 1963-ben megkérdezték, hogy miért festett leveses-konzerveket: "I used to drink it, I used to have the same lunch every day, for twenty years. (3)".
  4. Egy másik variáció szerint, Warhol édesanyja a konzervdobozokból virágokat készített, majd eladta őket, hogy pénzt gyűjtsön a fiának és ez is motiválta Warholt.
    "Oh God, yes, it's true, the tin flowers were made out of those fruit cans, that's the reason why I did my first tin-can paintings … (4)"
  5. A háttérben persze Warhol konzervleves-imádata is megbíjhatott.
    "I knew Andy very well. The reason he painted soup cans is that he liked soup. (5)" (Robert Indiana)
    Megfigyelték, hogy Warhol gyakran festett olyan dolgokat, amik közel álltak a szívéhez: Campbell leveses-konzerveket, Coke-ot (Coca Cola-t), bankjegyeket és sztárokat.
  6. Az viszont biztos, hogy Warhol nem üzleti megfontolásból festette a konzerveket, nem volt semmilyen megállapodása a céggel.
Campbell leveses-konzervekkel (és egyéb sorozataival is) Warhol kifejezhette a szeretetét a modern kultúra iránt, bár a képek fontos hozzátartozója, hogy hiányzik róluk a személyesség.
Bár a leveses-konzervek nem voltak már olyan sokkolóak és vulgárisak, mint néhány korai pop art munkája, mégis megtámadták a művészvilág érzékenységét.


Tomato Onion Vegetable
Tomato, 1968 Onion, 1968 Vegetable, 1968
Beef Green Pea Pepper Pot
Beef, 1968 Green Pea, 1968 Pepper Pot, 1968
Consomme Cream of Mushroom Old Fashioned Vegetable
Consomme, 1968 Cream of Mushroom, 1968 Old Fashioned Vegetable, 1969
Scotch Broth Vegetarian Vegetable Clam Chowder
Scotch Broth, 1969 Vegetarian Vegetable, 1969 New England Clam Chowder, 1969
Chicken 'N Dumplings Hot Dog Bean Oyster Stew
Chicken 'N Dumplings, 1969 Hot Dog Bean, 1969 Oyster Stew, 1969
Tomato-Beef Noodle O's Golden Mushroom Cheddar Cheese
Tomato-Beef Noodle O's, 1969 Golden Mushroom, 1969 Cheddar Cheese, 1969