(FILM 3) Basquiat - A graffiti királya

Basquiat
A graffiti királya

A Basquiat egy 1996-os önéletrajzi dráma, mely Jean-Michel Basquiat – amerikai posztmodern, neoexpresszionista festő – rövid életét örökíti meg, aki a sikeréért barátaival, szerelmével, sőt egész életével fizetett.

Basquiat karrierje már felfelé ívelt, népszerűsége egyre nőtt, amikor 1982-ben találkozott a pop művész Andy Warhollal. Innentől kezdve olyannyira összetartottak, hatást gyakoroltak egymásra közösen elkészített képeikkel, hogy közeli barátokká váltak, miközben Basquiat elvesztette barátnőjét, barátait és drogfüggősége is egyre aggasztóbbá vált. A film bemutatja a magánéletét karrierje miatt feláldozó, öntörvényű, drogos, ám végtelenül tehetséges és egyre sikeresebb fiatal művész karriertörténetét, aki olyannyira elmagányosodik, hogy egyetlen jó barátja marad, Andy Warhol. Ám Warhol 1987-ben hirtelen bekövetkező halálával elveszti őt is és élete fordulópontot vesz, drogfüggősége és depressziója elhatalmasodik. Ekkor egy régi cimborája, mint reménysugár, újra feltűnik, ám a film e ponton véget ér, és csak a záró 3 soros megjegyzésből értesülhetünk Basquiat tragikus haláláról. Warhol felfedezettje, a fehérek uralta művészvilágba betörő fekete képzőművész 1988-ban hunyt el, 28 évesen drogtúladagolásban.

A film annyiban hasonló a Factory Girl és az I Shot Andy Warhol című alkotásokhoz, hogy mindháromban Andy Warhol, mint mellékszereplő jelenik meg, aki a főhőst egyengeti útján. Érdekes, hogy Warhol mindhárom főszereplő számára tragédiák sorát hozta el: Edie és Basquiat egyre keservesebbé váló életének drogtúladagolás vet véget, Valerie pedig börtönben köt ki. Persze a három alkotás még számos más szempontból is párhuzamba állítható, legyen az a Warholt alakító színész játéka, az alkotás sikeressége, keletkezésének éve stb.…