The Velvet Underground és Nico

A The Velvet Underground egy amerikai, new york-i rockzenekar, mely 1965 és 1973 között működött. 1992 és 1994 között újraegyesültek. Leghíresebb egykori tagjai Lou Reed, Nico és John Cale.

Az elsők voltak azon zenekarok közül, akik avatgárd behatásokkal ötvözték a zenéjüket. Gyakran nyers és kemény hangzása sokakat befolyásolt a későbbi punk, hard rock és alternatív előadók közül. Nevükhöz híven underground zenét játszottak. Olyan zenei irányzatot képviseltek, amely elvontsága miatt csupán nagyon keveseket ragadott magával, ám Andy Warhol felfigyelt rájuk 1964-ben és a menedzserük lett. Warhol népszerűsége segítette az együttest nagyobb hírnévre szert tenni és több profithoz jutni. Warhol pártfogásával sikerült a zenekarnak a Verve kiadóhoz szerződnie.

Nicót, az énekesnőt Andy Warhol ajánlotta az együttesnek. Később azonban komoly konfliktus alakult ki Nico és a zenekar vezetője, Lou Reed között. Az egyetértés hiánya miatt a heroinfüggő Nico távozott, sikeres szólókarriert kezdett, amely 1988 júliusában agyvérzés miatt bekövetkezett haláláig tartott. Nico (1938-88) német énekesnő, dalszövegíró, színésznő, modell és Warhol-szupersztár volt, aki becenevén vált híressé. Mint énekesnő, egyaránt emlékezünk rá a Velvet Undergroundból és szólókarrierjére is.

A The Velvet Underground and Nico album borítóját Warhol tervezte és a dalok többségének is ő volt a producere.

A Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb albumának listáján a 13. helyre sorolta, az együttest pedig a 19. legjobbnak nyilvánította. (forrás: Wikipedia)