Ismét Warhol-képek Magyarországon!


Alig ért véget a szegedi Andy Warhol-kiállítás, hamarosan ismét megtekinthetünk majd Warhol műv(ek)et Magyarországon, méghozzá a debreceni MODEMben 2009 augusztus 13 és december 31 között. A MODEM Messisás címet viselő legújabb tárlata a nyugati ember megváltásáról szerzett tapasztalatáról szól, témája a világ megváltása. A tárlat nemzetközi gondolati kontextusba helyezi a megváltás gondolatát, a megváltó eljövetelét. Ezt igyekeznek körbejárni 20. századi hazai és külföldi alkotók művein keresztül, hiszen a megváltás gondolata az elmúlt században más megvilágításba került, mint korábban.

A tárlat négy nagy részre tagolódik. Az első az emberi test szerepe, a második a halál messianisztikus értelmezése, a harmadik az evilági megváltást ígérő hamis próféták és diktátorok a 20. század történelmében, a negyedik pedig a "megváltás keresztje" nevű szekcióban Jézus megfeszítésének modern értelmezései. Az ebben a formában eddig még nem látott kiállításon több mint száz alkotó műveit tekinthetik meg a látogatók a hagyományos képzőművészet szinte minden műfajából.

A kiállításra a világ minden részéről - mintegy 80-100 intézményből - kölcsönöznek munkákat – köztük olyan neves intézményekből is, mint például a párizsi Musée D’Orsay, az amerikai Andy Warhol Múzeum, a bécsi Belvedere, vagy a moszkvai Tretyakov Képtár. Többek között Picasso, Kokoschka, Munch, Andy Warhol, Serrano, Bacon, Redon, Abramovic jelentős munkái érkeznek Debrecenbe. A nemzetközi kiválóságok mellett a magyar képzőművészet meghatározó képviselőitől is izgalmas válogatás szerepel az anyagban Csontvárytól egészen Reigl Juditig.

(forrás1, forrás2)