"Warholizált" hírességek Szegeden

Szeged utcáit járva mostanában több helyen is könnyen belebotlik az ember Andy Warhol kiállításához kapcsolódó látványosságokba.
A szervezők a képzőművészet egyik legkapósabb alkotójának szellemiségéhez hűen nemcsak reflektálni szeretnének a közéletre, de szóra bírni is azt. A kiállítást népszerűsítő plakátokon – melyeken a REÖK előtt álló, mostanában indulatokat kiváltó lovas szobor látható – a figyelmes szemlélő a képregények bubble-jeire emlékeztető szóbuborékokat találhat. Ezek közül pár üresen várja az utca emberének hozzászólásait, legyenek azok akár helyi vagy országos közéleti kérdések, problémák. A REÖK előtti „warholizált" tér is ezt az elevenebb, nyüzsgőbb, vidámabb városi életet kívánja valóra váltani.
(forrás)
Trafóházat dekoráltak ki a street art-osok Szegeden: az utca kreatív képzőművészei Andy Warhol sajátos stílusát vették alapul "művük" elkészítéséhez. A magyar kultúra és közélet híres embereit, valamint hazai fogyasztási cikkeket "warholizáltak". Az ihletet a pop-art világhíres alkotójának szegedi kiállításából meríthették.
Valóságos Warhol-lázban ég Szeged, amely úgy tűnik, hogy a street artot, vagyis az utcai művészetet is megfertőzte. Az amerikai művész saját alkotásainak másolatai is felkerültek a trafóházra. Így ott találhatjuk a Marilyn Monroe-sorozatot, a Campbell's soup konzervjét, Diana Ross és Liza Minelli portréját, Warhol önarcképét és több már világhíres művet.
Ahogyan Warhol sorozatokat ábrázolt szitanyomatain az amerikai tömegkultúra bizonyos elemeiből - így például a konzervekből vagy a Coca Cola-üvegekből -, úgy az ismeretlen street artosok is sorra vették művükön a "hungarikumokat". Cifra pulik, tarka-barka panelházak, Globus konzervek és Márka üdítőitalok különös ábrázolásai szórakoztatják az arra járókat.
(forrás)